Roman Chlíbek životopis

česká, 1965

Životopis

Narodil se 22.3. 1965 v Hradci Králové. V roce 1989 ukončil studia na VLA JEP a LF UK v Hradci Králové v oboru všeobecné lékařství. Po dobu 4 let pracoval jako náčelník zdravotnické služby na Posádkové ošetřovně ve Staré Boleslavi.

Během všeobecné lékařské praxe a vedení ošetřovny se začal odborně profilovat v oboru preventivní medicíny, epidemiologie a vakcinologie.

V roce 1996 a 1997 absolvoval studium preventivního lékařství a zdravotnického managementu na Královské lékařské koleji v Londýně a na Univerzitě Utrecht v Holandsku. Postupně složil atestaci ze všeobecného lékařství a atestaci z hygieny a epidemiologie.

V roce 2000 úspěšně obhájil disertační práci v oboru epidemiologie a získal titul PhD.

V roce 2006 byl habilitován v oboru hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie. V akademickém prostředí postupně prošel pozicí odborného asistenta, vedoucího skupiny, předsedy akademického senátu, proděkana pro vnější vztahy a rozvoj.

Dne 15.10. 2009 byl rektorem Univerzity obrany jmenován děkanem Fakulty vojenského zdravotnictví UO na čtyřleté funkční období. Je autorem řady publikací o očkování, infekční epidemiologii a preventivní medicíně v tuzemských i zahraničních časopisech, včetně publikace v ceněném časopise Lancet a publikací ve Vaccine, zároveň je autorem více jak 250 přednášek.

Je autorem kapitol ve třech domácích monografiích a autorem řady učebních textů. Je členem několika odborných společností tuzemských i zahraničních, členem zahraničních poradních sborů (Central European Vaccination Advisory Group, Global Pertussis Initiative, Advisory Vaccinaion Board GSK, Consensus on Pertussis Booster Vaccination in Europe, NATO-Biological Medical Advisory Committee, NATO-Human Factor and Medicine),.

Zakládajícím členem výboru a nyní vědeckým sekretářem České vakcinologické společnosti ČLS JEP , externím oponentem MZ ČR a spolupracovníkem náměstka MZ-hlavního hygienika ČR, předsedou oborové rady preventivních oboru na FVZ UO, členem oborové rady doktorského studijního programu na FVZ UO, LF UK v Plzni a LF UK v Hradci Králové, členem vědecké rady FVZ UO.

Byl a je hlavním zkoušejícím v řadě mezinárodních klinických studií očkovacích látek. Účastnil se dvou zahraničních vojenských misí jako voják z povolání (v Albánii a Turecku), nyní je v hodnosti podplukovníka.

Od roku 1995 byl ve své vědecké práci zaměřen na hodnocení a testování dezinfekčních látek, jejich účinnosti v laboratorních i terénních podmínkách, zavádění nových přípravků do praxe AČR, postupy a hodnocení účinnosti přípravků pro hygienickou a chirurgickou dezinfekci rukou.

Od roku 2001 se jeho práce rozšířila o sledování účinnosti a možností dekontaminace po použití vysoce nebezpečných biologických agens, izolace a transportu vysoce infekčních pacientů v případech bioterorismus nebo biologické války.

Zároveň se od roku 1995 začal profilovat v oboru vakcinologie. Je autorem a spoluautorem řady zejména zahraničních grantů a klinických studií (fáze II – IV) týkajících se klinického hodnocení očkovacích látek – polysacharidové vakcíny proti břišnímu tyfu, inaktiovavné vakcíny proti VHA, monovalentní vakcíny proti Lymské nemoci (následně registrované v USA – LYMERIX), trivalentní kandidátní evropské vakcíny proti Lymské nemoci, kombinované vakcíny proti VHA a VHB, vakcíny proti chřipce, vakcíny proti klíšťové meningoencefalitidě, rekombinantní vakcíny proti VHB, vakcín proti pneumokokům, vakcíny proti rotavirovým průjmům spolu s DTaP vakcínou, vakcíny proti varicele, vakcíny proti pásovému oparu, meningokokům skup. B.

Spoluautor mezinárodních výzkumných projektů týkajících se nových aplikačních technik – intradermální aplikace vakcín proti chřipce, nových adjuvantních systémů (MPL) - zejména pro vakcíny proti VHB, nových stabilizátorů (sacharóza) ve vakcíně proti klíšťové meningoencefalitidě a zavádění nových dvou-dávkových schémat kombinovaného očkování proti VHA a VHB.

Je řešitelem nebo spoluřešitelem celkem 40 grantů, výzkumných záměrů, klinických studií a 18 expertizních úkolů. V roce 2005 byl jedním ze tří zakladatelů nové odborné společnosti – České vakcinologické společnosti ČLS JEP, kde byl v roce 2006 zvolen členem předsednictva výboru (vědecký sekretář).

Během svého profesního vojenského života získal řadu resortních ocenění (Medaile AČR III., II., I. Stupně, NATO Medal for Service with NATO on Operations in Relation to Kosovo, Medaile za službu v mírové operaci na Balkáně, Medaile MO ČR za službu v zahraničí. (zdroj životopisu: http://www.mocr.army.cz/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.