Richard Pogoda životopis

česká, 1944

Životopis

Richard Pogoda se narodil 16. 8. 1944 v Olomouci. Jeho otec byl dlouholetým ředitelem Divadla hudby a Filmového klubu v Olomouci. Vystudoval Slovanské gymnázium, typografickou školu v Praze, dále klavír a dirigování u prof. Františka Preislera na olomoucké konzervatoři. Od r. 1965 byl členem Amatérského studia při olomouckém Divadle Oldřicha Stibora a spolu s Pavlem Dostálem výraznou autorskou a hereckou dvojicí (zde vystupoval např. s Janem Kanyzou či Hanou Maciuchovou). V letech 1966-1967 působil společně s Pavlem Dostálem v legendárním DEX-klubu (zde začali svoji kariéru Karel Kryl, Jaroslav Hutka či Hana Ulrychová). V době normalizace se živil jako diskžokej, s Emilem Viklickým psal jazzové pořady pro Divadlo hudby, hrál na klavír v kapele Falešní hráči s Karlem Plíhalem. Přátelil se s Miroslavem Horníčkem – zkomponoval hudbu k jeho hře Tvrďák a od konce 80. let se stal doprovodným pianistou a jevištním kolegou v představení Hovory H o V+W. S Pavlem Dostálem upravili Horníčkovu hru Dva na smetišti.

Je spoluautorem deseti muzikálů, ze kterých jsou dodnes hrané např. Případ Grendwall, Výtečníci, Gaudeamus Igitur, Princ a chuďas, též autorem řady písní na texty Lubomíra Feldeka, Aloise Mikulky, Jiřího Žáčka.
Od začátku své umělecké kariéry se věnuje pořadům pro mládež, uváděl např. koncerty Moravské filharmonie pro mládež. Spolupracoval s Českým rozhlasem Ostrava a Brno a v devadesátých letech se stal na krátkou dobu kmenovým hudebním redaktorem Českého rozhlasu Olomouc. Od roku 1997 až do roku 2013 vysílal v olomouckém rozhlase své Jazzoviny. (zdroj životopisu: https://cenamesta.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Richard Pogoda - knihy

2021  73%Buď v pogodě
2019  72%Hoď se do pogody

Žánry autora

Povídky Literatura česká Příběhy

Štítky z knih

humor vzpomínky rodina Olomouc české povídky

Pogoda je 1x v oblíbených.