Radek Lehkoživ životopis

česká, 1975

Životopis

Radek Lehkoživ se narodil v roce 1975 v Kroměříži, kde absolvoval tamní gymnázium. V roce 1994 se vydal na studia do Prahy. V průběhu studií teologie a pedagogiky si přivydělával jako pomocná geologická síla, a to zejména při průzkumu podzemních vod na území celé České republiky. Neméně důležitá pak pro něj byla práce v Hospodě U Vystřelenýho oka, kde zastával důležitou funkci ranního uklízeče a po večerech někdy též výběrčího vstupného na různé, v útrobách tohoto podniku probíhající kulturní akce. Svá studia úspěšně završil v roce 1999 s titulem magistra teologie. Následné studium postgraduální ukončil hned v průběhu prvního semestru, dal přednost vydělávání peněz, cestování a jiným tělesným požitkům. Za zmínku stojí i jeho krátkodobý studijní pobyt na Ruprecht-Karls-Universität v Heidelbergu ve školním roce 1996–1997, který jej v jistém ohledu též myšlenkově formoval. Prvním zaměstnáním po dokončení studií teologie byla práce sociálního pracovníka, kdy se začal aktivně věnovat pomoci lidem bez domova. K ní se pak opakovaně vracel, když mezi tím vyzkoušel i profese jako je například skladník, průvodce lůžkových a lehátkových vozů, vězeňský vychovatel, probační a mediační úředník, protidrogový koordinátor, poradce pro národnostní menšiny a podobně. V současné době pracuje jako veřejný opatrovník na pražském Žižkově.
Jako autor poezie začal veřejně vystupovat teprve po třicátém roce svého života. Kromě četných časopiseckých příspěvků je autorem sbírek Teatrálium (Marek Belza, 2005), Příšeří se (Marek Belza, 2009), Tanga (Marek Belza, 2013), A mrdne-li mi (Marek Belza, 2015) a Výtok z básnického díla (Marek Belza, 2017). V roce 2018 pak vydal novelu Klínění s fotografiemi Hynka Čermáka a Veroniky Čermák Mackové (Mlhovina, 2017). Jeho poslední vydanou knihou je obsáhlá básnická sbírka To snad není možný! (Bondy, 2022).
S kolegyní Zorou Šimůnkovou pořádal po několik let Festival Literární Vysočina a s ním spojenou literární soutěž. Od roku 2006 je předsedou spolku Literární vysočina, který je mimo již zmíněné rovněž pořadatelem pravidelných pořadů autorského čtení s názvem Večer přiměřených depresí.
V průběhu své aktivní „literární kariéry“ uspořádal také nezanedbatelný počet vlastních jednorázových kulturních akcí, popřípadě se na některých podílel jako spoluorganizátor.
S Radomilem Uhlířem absolvoval jako spolumoderátor poslední dva roky TrutnOFF Open Air Festivalu v Trutnově (2015 a 2016).
Od roku 2021 je členem Obce spisovatelů a Asociace spisovatelů.
V neposlední řadě je hrdým autorem svých tří dětí, které má se svou manželkou Reginou. (zdroj životopisu: uživatel Klamm)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.