Piet Mondrian životopis

nizozemská, 1872 - 1944

Životopis

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan, po roce 1912 Piet Mondrian (7. března 1872, Amersfoort – 1. února 1944, New York City) byl nizozemský malíř, vůdčí osobnost neoplasticismu.

Společně s Van Doesburgem a Baremt van der Leckem, architekty Gerrit Rietveldem a J. J. P. Oudem byl členem nizozemského uměleckého hnutí De Stijl založeného roku 1917. Jeho abstraktní malby se v 60. letech nosily jako moderní vzory na šatech (modely návrháře Yvese Saint-Laurenta).

Pieter Cornelis Mondriaan, od roku 1912 zvaný Piet Mondrian, se narodil 7. března 1872 v Amersfoortu nedaleko Utrechtu jako potomek prostých kalvínských rodičů. Brzy však svoji rodinu opustil a odešel do Amsterdamu, později potom do Paříže a nakonec se usadil v New Yorku. S jeho cestováním se měnila i jeho tvorba, která stále více směřovala k abstraktním formám. Schopnost zacházet s tužkou a štětcem nebyla v jejich rodině vzácností, na počátku 60. let 19. století dosáhl jeho otec kvalifikace profesora kreslení. Jeho otec jako kalvinista s konzervativními politickými názory nechal svého syna realizovat politické plakáty oslavující holandský národ pod vedením dynastie. Pro mladého Pieta šlo mimořádnou příležitost, díky které měl možnost objevit uměleckou minulost své země. V roce 1889 získal Piet Mondrian diplom, se kterým měl možnost učit kreslení na základní škole. Pracoval chvíli jako učitel, ale potom zjistil, že to není pro něj to pravé. Jeho jedinou touhou bylo stát se malířem. Svěřil se s tím svým rodičům; ti však byli proti. V roce 1892 získal Piet Mondrian diplom, který mu tentokrát umožnil učit kreslení na střední škole. To však také neuspokojilo jeho ctižádostivost, a tak se vydal do Amsterdamu, kde se nechal zapsat na Akademii výtvarného umění. (zdroj životopisu: wikipedie.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Piet Mondrian - knihy

2021  40%Abstrakcia a realita
2002  100%Lidem budoucnosti
2017  100%Paul Klee

Žánry autora

Literatura naučná Filozofie Umění

Štítky z knih

Mondrian je 0x v oblíbených.