Pierre Carlet De Chamblain de Marivaux životopis

Pierre De Marivaux, Marivaux · pseudonymy

francouzská, 1688 - 1763

Životopis

Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux se narodil roku 1688 v Paříži do rodiny ředitele mincovny. Později zahajuje studium práv, raději ale navštěvuje literární salony a píše jiskřivá a parodická dílka. V roce 1720 s krachem Lawova systému přichází o veškeré své úspory a z koníčku se musí stát způsob obživy. Stává se novinářem a píše divadelní hry pro italskou hereckou společnost.
V soukromém životě, stejně jako ve svých hrách, upřednostňuje lásku věrnou a trvalou. Paní Marivaux mu ale umírá v roce 1723 a on zůstává sám s malou dcerkou, znovu se už neoženil, ani milostné vztahy nevyhledával.
Je autorem na třicet divadelních her, především komedií o lásce. Zabývá se i tématikou společenskou. Píše ale i romány a ty byly za jeho života dokonce slavnější než divadelní hry.V roce 1742 je zvolen do prestižní francouzské akademie, dokonce dříve než Voltaire, jeho velký intelektuální sok. Na sklonku života poskytuje stárnoucímu a zchudlému autorovi azyl šlechtična slečna Saint-Jean. Jejich přátelství skončilo až Marivauxovou smrtí v roce 1763.
Ve Francii je autor dodnes velice ceněn a vážen, především za své divadelní hry "Hra lásky a náhody" nebo "Dvojí nestálost". (zdroj životopisu: Marek Pivovar, předmluva k Hra lásky a náhody)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Pierre Carlet De Chamblain de Marivaux - knihy

1964  0%Proradné lásky
1963  76%Hra lásky a náhody a jiné komedie
1989  50%Spor
1958  76%Hra lásky a náhody
1994  0%Dvojí nestálost

Žánry autora

Literatura světová Divadelní hry

Štítky z knih

francouzská literatura rozhlasové hry

De Chamblain de Marivaux je 0x v oblíbených.