Petra Veselá životopis

Petra Davies Veselá · pseudonym

česká, 1983

Životopis

Petra Veselá nevystudovala žádnou gastronomickou školu, přesto se stala několikanásobnou mistryní České republiky v přípravě kávy a reprezentovala ČR i na mistrovství světa. Ve dvaceti letech si otevřela vlastní kavárnu.

Petra Veselá se kávě profesionálně věnuje od roku 2004, kdy absolvovala první kávové školení a otevřela si kavárnu a galerii U Zlatého korálku v Jílovém u Prahy. Zanedlouho po otevření kavárny začala soutěžit v přípravě kávy. V následujících letech se stala dvakrát mistryní České republiky a reprezentovala ČR i na mistrovství světa. Prošla řadou odborných školení, ovšem zaměřila se na tradiční italské espresso a latte art. Je certifikovanou Espresso italiano specialistkou a členkou mezinárodního svazu degustátorů kávy IANC. Od počátku roku 2008 má vlastní tréninková centra pro kávové specialisty v Brně a při své kavárně v Jílovém u Prahy. Od ledna 2009 spolupracuje s týmem Coffee specialist z Brna. Společně pořádají řadu odborných školení a také pravidelný naučně zábavný pořad Coffeeright, který se těší oblibě odborné i laické veřejnosti. Od srpna 2009 je koordinátorkou české sekce instituce Speciality Coffee Assotiation of Europe (SCAE).

Petra Veselá a její příběh…

Když jsem v devatenácti dokončila maturitu, čekala mě volba vysoké školy. Neměla jsem jasnou představu, ale snila jsem o vlastní cukrárně. Miluji sladké. Moje máma přišla tehdy s nápadem si cukrárnu otevřít a také mi řekla o prostorech k pronájmu v Jílovém. A tam to tehdy všechno začalo. Koncept kavárny a galerie jsem musela na město podat ještě v den první prohlídky. Prostory na mě dýchly a do půl roku v nich začala rekonstrukce.

Tehdy jsem neměla žádné informace o kávě ani gastronomii, natož o samotném podnikání. Musela jsem se všechno sama naučit. Prošla jsem jednodenním kurzem přípravy kávy a zbytek jsem se už učila na prvních zákaznících. Půl roku po otevření kavárny a galerie U Zlatého korálku jsem prošla první soutěží a skončila na krásném třetím místě v republice. O kavárnu se začala zajímat média, díky tomu k nám chodilo víc a víc zákazníků. Zúčastnila jsem se řady dalších soutěží a dvakrát vyhrála celostátní soutěž. Nakonec jsem je za několik let začala i sama organizovat.

Prošla jsem několika odbornými školení (o espressu, latte art, …), mezi nejdůležitější patří kurz Ceritifikovaného espressa Espresso Italiano, který proběhl v Padově v Itálii. Zde jsem se účastnila i speciálního kurzu pro degustátory kávy. Dále mám také například certifikaci Speciality coffee association of Europe SCAE – Level 1.

Založila jsem si své vlastní školicí středisko a snažím se veškeré informace a znalosti, které mám, předávat na školeních dále.

Plány do budoucna? Mám sen otevřít si kavárnu u moře… (zdroj životopisu: uživatel lenka.k)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Petra Veselá - knihy

2018  97%Velká kniha o kávě
2010  87%Kniha o kávě

Žánry autora

Literatura česká Literatura naučná Hobby Kuchařky

Štítky z knih

káva nápoje kavárny

Veselá je 2x v oblíbených.