Petra Doležalová životopis

česká, 1976

Životopis

Vystudovala ekonomii v Čechách a Media Relations v Kalifornii. Coby fotografka a cestovatelka propojila své zájmy s publicistikou přímo ve své profesi. Jedenáctým rokem se věnuje kompletní produkci prestižních časopisů, zajišťuje Public Relations pro automobilku Volvo a vede svou PR& Publishing agenturu Blue Wind.

Své první fotografie představila veřejnosti na multimediální výstavě „Doteky Severu“ v pražské galerii Karolinum v lednu 2007. Pod stejným názvem vydala i knihu, v níž okořenila snímky vlastní poezií a příběhy z cest. Část její tvorby je věnována nejstaršímu evropskému národu, žijícímu za polárním kruhem v oblasti Finnmarku. Petře se podařilo nahlédnout do života tamních obyvatel a jejich hodnoty uprostřed samoty zprostředkovat návštěvníkům výstav a čtenářům. Během čtyř let se Petra Doležalová vydala na místa za polárním kruhem již více než desetkrát, a díky místnímu průvodci a přátelům měla možnost vyjádřit hloubku a pochopení těžkého, a přesto svým způsobem romantického života za polárním kruhem.

Od té doby má Petra za sebou několik úspěšných výstav. Její fotografie a příběhy z různých koutů světa byly mnohokrát publikovány i v dalších časopisech u nás i v zahraničí.

Ve svých krajinných kompozicích hledá cesty přiblížení k přírodě a jejímu poselství, které posiluje, léčí a vnáší klid do duše.

Petra během roku 2008 absolvovala potápěčský trénink a s Liborem Špačkem, profesionálním fotografem a instruktorem potápění, se pustili do společného dlouhodobého projektu - “Escape to Nature”. Na podzim roku 2009 dokončili jeho první část "Útěk na Mauricius" a uvedli stejnojmenný dokumentární film a výstavu velkoformátových fotografií.

Filmový debut Libora a Petry sklidil hned na začátku mimořádný úspěch. Na 42.Mezinárodnim festivalu turistických filmů v Karlových Varech v kategorii televizních dokumentárnich a publicistických filmů se umístil na druhém místě, a byl tak oceněn jako nejlepší český film na festivalu! Tento úspěch nebyl jediný, následoval celosvětový "Oskar" za krátký film Podmořská Opera, více na těchto stránkách v sekci "Ocenění"

Společně s Liborem úspěšně dokončili další epizodu projektu, tentokrát s názvem "Útěk na Tahiti a jeho ostrovy"

V lednu 2012 dokončili patnáctiminutový poetický dokumentární film pro Správu Krkonošského národního parku (KRNAP) s názvem "O lese a vodě".

"Útěk na Svatou Lucii" - třetí epizoda z Útěků do přírody - je dokončena v lednu 2013. Tento dokumentární film natočený v Karibiku, byl již také oceněn na festivalech v Portugalsku a Polsku.

V březnu 2014 dokončují 4. epizodu s názvem "Útěk na Vanuatu" a začínají pracovat na postprodukci 5. epizody natočené na "Papua-Nová Guinea".

Ve filmových projektech Escape to Nature se Petra věnuje převážně fotografii, scénáři, komentáři a produkci. (zdroj životopisu: Escapetonature.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.