Petr Hrůša životopis

česká, 1984

Životopis

Narodil se v první polovině osmdesátých let. Pracuje jako fotograf a technik IT. Je z generace, která vyrostla na postavách otlučených detektivů, jako byl seriálový „Mike Hammer“ v podání Stacy Keache, či filmový Joe Hallenbeck v dnes již kultovním snímku „Poslední skaut“. Kromě klasických hláškujících detektivů má rád i staré české kriminálky.
Pro psaní různých příběhů, většinou s kriminální zápletkou, se nechává volně inspirovat skutečnými událostmi. Z příběhů které píše a z jeho literárních hrdinů ponejvíce vyzařují odkazy na americkou drsnou školu.
V roce 2010 na popud svých několika soukromých čtenářů z řad přátel vydal svoji literární prvotinu, sbírku povídek „Paragon na vraždu“. V té si výběrem různých žánrů, a pomocí zpětné vazby od čtenářů určil, jakým směrem se bude ubírat do budoucna. Titulní povídka z této sbírky vyšla i v každoročně vydávaném sborníku nejlepších detektivních povídek podle AIEP za rok 2010. Hned v následujícím roce zabodoval s povídkou „O mrtvých jen dobře“, která opět vyšla ve sborníku toho nejlepšího podle AIEP za rok 2011. Se svými pracemi se tak dostal do společnosti svých literárních oblíbenců, jako jsou František Uher, Jan J. Vaněk, nebo Roman Cílek.
S krátkou hříčkou „Vždy je někdo vyšší“ obsadil dvanácté místo v 32. ročníku CKČ.

Ocenění (1)

2023 - Cena Společnosti Agathy Christie (Povídka)