Petr Dorůžka životopis

česká, 1949

Životopis

Petr Dorůžka píše o hudbě od 60. let, napsal biografii Šuplík plný Zappy a sestavil a přispěl k antologii Hudba na pomezí, od 90. let se věnuje world music. Vedle tuzemských časopisů jeho články otiskly např v Music Works (Kanada), Dirty Linen (USA), fRoots (Anglie), Trad’ Magazine (Francie), Folk Michel, Folker (Německo) a World Music Magazine (Itálie).

Svůj pravidelný rozhlasový pořad Hudba na pomezí připravuje od roku 1988, jeho zaměření se od experimentálního rocku, soudobé hudby i jazzu přesunulo k world music, v současné době se pořad vysílá v rámci pondělní Čajovny na Vltavě 19.00-20.00.

V 90.letech produkoval pro Bonton nahrávky provencálského písničkáře Miqeu Montanara, jihočeského dudáka Josefa Režného, skupiny Včelaran se Zuzanou Lapčíkovou aj.

V letech 2003-5 byl členem poroty festivalu Sajanskoje kolco na Sibiři, roku 2007 byl jmenován jedním ze 7 Samurajů veletrhu Womex. Od roku 1992 je členem rozhlasového panelu World Music Charts Europe, od roku 2002 přednáší Světové hudební kultury na Fakultě humanitních studií UK. (zdroj životopisu: http://world.freemusic.cz/index.php/o-nas/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.