Peter Brook životopis

britská, 1925 - 2022

Životopis

Peter Brook (21.3.1925 – 2.7.2022) byl britský scenárista a režisér. Narodil v Británii, ale většinu profesního života strávil ve Francii, v čele pařížského divadla Les Bouffes du Nord. Znovuobjevil inscenační umění tím, že dal přednost čistým formám před tradičními kulisami.

Ve Francii se Brook rozhodl usadit na konci 60. let. Stal se průkopníkem směru nazývaného World Theatre, který propojuje herce různých národností a etnik a čerpá z odkazů mnoha kultur. Inscenoval v Íránu i v Africe a na svých cestách, divadelních i skutečných, se snažil dopátrat toho, co je divadlo a z jakých společných kořenů pochází.

Proslavil se svými originálními divadelními inscenacemi s minimálními kulisami, kde je položen důraz hlavně na herce samé. Úspěšně přivedl na scénu několik her Williama Shakespeara (Bouře; Hamlet aj.), Antona Pavloviče Čechova, Samuela Becketta či Antonina Artauda, ale také řadu děl s inspirací z celého světa (mj. Mahábhárata; Tierno Bokar). Natočil rovněž několik filmů (Marat/Sade; Král Lear) navazujících na divadelní zkušenosti. V r. 1998 obdržel Řád čestného rytíře. Několik jeho divadelních inscenací bylo předvedeno i na českých pódiích.
Vedení divadla Les Bouffes du Nord, v němž působil přes 35 let, opustil v roce 2010. Ještě donedávna na této scéně působil jako režisér. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/)

Ocenění (1)

2019 - Cena prince Asturského (Literatura)