Pavla Jónssonová životopis

česká, 1961

Životopis

PhDr. Pavla Jónssonová, Ph.D. (*1961 v Praze) se narodila do rodiny vědců – geologů. Chodila do LŠU na klavír a varhany. Od třinácti let se stala vášnivou fanynkou všech rockových skupin, naučila se na nich anglicky a hrát na kytaru. Studovala překladatelství na FFUK (1984, 1985, PhDr.) a později antropologii na FHS (2013, Ph.D.).
Učila na Pedagogické fakultě UK (1990-99), kde založila genderové literární kurzy. Od roku 2000 učí na Anglo-americké vysoké škole v Praze subkultury a gender. Také působí v programu CIEE, CET a ECES, kde přednáší o alternativní kultuře.
V roce 1980 založila s kamarádkou z gymnázia Hankou Kubíčkovou a herečkou Markou Horákovou skupinu Plyn. Z té se stal v roce 1983 Dybbuk a v roce 1987 Zuby nehty. Zuby nehty vydaly řadu alb a natočily film pro Českou televizi. Také občas píše hudbu pro divadelní představení Marky Míkové. Má dvě děti a je šťastně vdaná. Publikovala často v časopisech. Vyšla jí monografie Women, Creativity, Music, nakladatelství Karolinum na březen 2019 chystá Deset z české alternativní hudební scény. (zdroj životopisu: https://www.hisvoice.cz/milenky-muz-pavla-jonssonova/; https)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.