Pankaj Mishra životopis

Pankádž Mišra · pseudonym

indická, 1969

Životopis

Je indický spisovatel a publicista.

Vystudoval obchod na Iláhábádské univerzitě a anglickou literaturu na Néhrúově univerzitě, pak se usadil ve vesnici Mašóbra ve státě Himáčalpradéš.

Začínal jako literární kritik, v roce 1995 vydal cestopis Butter Chicken in Ludhiana a v roce 2000 autobiografický román The Romantics, za který dostal cenu Los Angeles Times pro nejlepší debut.

Značný ohlas měly jeho eseje, v nichž se zabývá kořeny společenské krize v západním světě. Vnesl do debaty perspektivu států a obyvatel třetího světa (jím nazývaný "globální jih"), kteří se nemohli podílet na vzestupu euroatlantické civilizace a proto zcela nesdílejí její hodnoty. Všude na světě podle něj přibývá lidí, kteří se nedokáží prudkým změnám ve společnosti přizpůsobit a reagují odmítáním společenského řádu jako celku, což vede k vzestupu antisystémových politických hnutí. U nových asijských velmocí vidí Mišra podobnou mentalitu, která vedla Německo k rozpoutání obou světových válek – snaha využít ekonomický a vojenský vzestup k pomstě za dlouhá léta strávená v marginálním postavení. Svůj pohled vyložil v knihách From the Ruins of Empire: The Intellectuals Who Remade Asia a Age of Anger: A History of the Present. Přispívá do periodik The New York Times, London Review of Books, The Guardian, The New Yorker, Financial Times, New Statesman a The Wall Street Journal. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pank%C3%A1d%C5%BE_Mi%C5%A1ra)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Pankaj Mishra - knihy

2024  80%Věk hněvu: Dějiny přítomnosti

Žánry autora

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy

Štítky z knih

Mishra je 0x v oblíbených.