Paloma Pedrero životopis

španělská, 1957

Životopis

Paloma Pedrero se narodila 3.7.1957 v Madridu. Patří nejen mezi nejvýznamnější španělské dramatičky z období znovunabyté demokracie, ale řadí se i k nejprestižnějším španělským autorům divadelních her vůbec. Vystudovala antropologii na Univerzitě Complutense v Madridu a jako velmi mladá začínala jako herečka v nezávislém divadle. Protože se jí nelíbily role, které měla hrát, začala psát divadelní hry. Některé též režírovala.

Napsala více než třicet her. Získala řadu ocenění, mezi jinými cenu Tirso de Molina (1987), cenu za nejlepší autorskou hru na IV. alternativním divadelním festivalu Madridský podzim (1994), hlavní cenu na XIII. Festivalu současného španělského divadla v Alicante (2005).

Pravidelně píše články do deníku La Razón, pořádá přednášky, vyučuje bezdomovce v dobrovolném dramatickém kursu a nedávno o nich a pro ně napsala hru; vede herecké dílny a angažuje se v Asociaci divadelních autorů Španělska. Její díla se zaměřují na člověka, jeho pocity, touhy, hledání, vztahy partnerské a vztahy ke společnosti.

Její hry byly přeloženy do mnoha jazyků (angličtiny, francouzštiny, němčiny, italštiny, portugalštiny, polštiny, slovenštiny, baskitštiny a češtiny) a hrály se mimo Španělska ve Francii, USA, Portugalsku, Velké Británii, Brazílii, Argentině, Itálii, na Kubě, v Chile, České republice, Mexiku, Portoriku, Kostarice, Austrálii a Ghaně. (zdroj životopisu: Polibky (2008))

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Paloma Pedrero - knihy

2008  100%Polibky
2011  70%Barva srpna / Anna 11. března
2002  73%Noci letmé lásky

Žánry autora

Literatura světová Divadelní hry Povídky

Štítky z knih

divadelní hry

Pedrero je 0x v oblíbených.