Otto Dov Kulka životopis

izraelská, 1933 - 2021

Životopis

Otto Dov Kulka rozený Otto Deutelbaum (16. 4.1933 Nový Hrozenkov – 29. 1. 2021) byl izraelský historik.

Narodil se v moravské židovské rodině, jeho otcem byl historik Erich Kulka, matkou Elly Deutelbaumová rozená Kulková. Za války prošel koncentračními tábory Terezín a Osvětim. Jeho matka věznění nepřežila, otci se však podařilo se zachránit. Po válce si otec i syn na počest zesnulé matky změnili příjmení na Kulka. Roku 1949 se Otto Kulka odstěhoval do Izraele a rozšířil si jméno o hebrejské Dov. Historii studoval na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, kde pak i působil jako profesor historie, také pracoval pro památník Jad vašem v Jeruzalémě.
Věnoval se zejména dějinám Židů a holokaustu.
Coby malý chlapec židovského původu, syn českého spisovatele a protifašistického bojovníka Ericha Kulky, prožil dva roky v likvidačním táboře Osvětim. Hned po válce se odstěhoval do Izraele, kde přijal druhé jméno Dov a stal se historikem.

Po válce vystudoval historii a filosofii na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a na Goethe Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Nyní žije v Izraeli a je emeritním profesorem na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě.

Stejně jako otec napsal řadu knih o nacismu, jeho přístup byl ale jiný. Vždy se důsledně vyhýbal osobní výpovědi. Vzpomínky, které se mu vracely v živých snech, zapisoval tajně, o jeho denících dlouho nevěděla ani rodina. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.