Ondřej Havelka životopis

česká, 1954

Životopis

Ondřej Havelka (* 10. října 1954 Praha) je český režisér, herec, zpěvák a tanečník. Jako všestranný umělec je frontmanem skupiny Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, se kterou hraje velké množství rytmů a filmových písní meziválečného období 20. století: jazz, boogie-blues a další. Při vystoupeních a v klipech předvádí také taneční čísla a step. Je synem české herečky Libuše Havelkové a hudebního skladatele Svatopluka Havelky.
Po absolvování herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU) v Praze studoval operní režii na Janáčkově akademii múzických umění (JAMU) v Brně. V letech 1976 až 1995 vystupoval jako frontman Originálního Pražského Synkopického Orchestru. Po odchodu z něho si založil vlastní skupinu (Ondřej Havelka a jeho Melody Makers), ve které působí dodnes.
V roce 1999 Havelka režíroval film Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský, pro který také napsal scénář a ve kterém si zahrál sám sebe.
V posledních letech působí Havelka úspěšně jako režisér operních představení a filmů. V roce 2014 dosáhl mezinárodního uznání se svou režijní prací na zfilmování opery Orfeo ed Euridice od Christopha Willibalda Glucka v Zámeckém divadle v Českém Krumlově a v interiérech tamějšího zámku.[zdroj?] Jako umělecký poradce působil při natáčení tohoto filmu americký kontratenorista Bejun Mehta, který také ztvárnil hlavní roli Orfea. Televizní film byl uveden mj. 19. července 2014 na německo-rakousko-švýcarské stanici 3sat. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Ondřej Havelka - knihy

2015  100%V rytmu swingu buší srdce mé

Žánry autora

Divadelní hry Literatura česká

Štítky z knih

divadelní hry swing

Havelka je 0x v oblíbených.
Osobní web autora