Olga Knoblochová životopis

česká, 1933 - 2023

Životopis

Olga Knoblochová (26. dubna 1933 v Prostějově - 23. prosince 2023 v Jindřichově Hradci). Její otec byl slavný letecký akrobat Jaroslav Kamarýt, který svého času učil i celou řadu československých pilotů v řadách RAF. Vkus a smysl pro krásu zdědila po své matce Olze. V dětství se věnovala hře na klavír, krasobruslení, tenisu, atletice. Vystudovala Vyšší školu sociálně zdravotní v Českých Budějovicích. Chvilku pracovala v Československé spořitelně, odkud odešla do prodejny Dílo, která spadala pro Československý svaz výtvarných umělců. Právě odsud odešla do Prahy a začala svou kariéru v kosmetice, která ji nakonec proslavila. Měla tři děti. Deset let byl jejím partnerem cestovatel Jiří Hanzelka.

Knoblochová, přezdívaná Lady Dermacol, vedla Ústav lékařské kosmetiky a dvě desítky let byla prezidentkou Unie kosmetiček. Od roku 1990 byla v penzi, v kosmetickém studiu ale pracovala i poté a vedla rekvalifikační kurzy.

V roce 1966 za zrodem značky Dermacol. Hitem se stal zejména krycí make-up, na jehož vývoji spolupracovalo Filmové studio Barrandov. Licenci na některé výrobky firmy posléze koupil i Hollywood. Knoblochová pracovala na vývoji produktů, organizovala předváděcí akce v zahraničí a pomohla prosadit značku na světové trhy. O kosmetice napsala také několik knih - Tajemství půvabu, Krása na dosah či Krása a čas. (zdroj životopisu: https://www.vogue.cz/clanek/society/cindy-kerberova/zemrela-olga-knoblochova-dama-ktera-vymyslela-a-proslavila-unikatni-make-up)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.