Ole Hagen životopis

norská

Životopis

Ole Hagen je umělec a kurátor norského původu, který v současnosti žije a pracuje v Londýně.

Vystudoval Národní akademii výtvarného umění v Oslu, poté nastoupil na Chelsea College of Art and Design, kde získal titul M.A. Vzdělání dokončil na Goldsmiths, kde získal Ph.D.

Hagenovo dílo má velice pestrou podobu, věnuje se mnoha formám umění: od tvorby videí přes malbu, kresbu, sochařství až po živé výstupy. K obrazu přistupuje jako k tvárné soše, k podtržení dojmu pohybu využívá pohyblivých kulis, jež zrcadlí skutečný fyzický prostor. Divadelní výjevy, naaranžované před hledáček fotoaparátu, se stávají zkušebním sálem pro realitu, ve které je nehmotné představeno jako sled hmotných předmětů. Fyzický prostor se prolíná s prostorem duševna a vytváří ryzí, temně komický svět nikoliv nepodobný našemu, kde těla jsou těžkopádnými předměty v živoucích, vědomých prostorách.

Za své dílo obdržel roku 2014 prestižní cenu BKH Art Photography Prize (Fotogalleriet, Oslo). Vystavuje v Oslu, Londýně, Indii a dalších zemích světa. Působil také jako kurátor výstav Multiverse Expanded (Akershus Kunstsenter 2011) a Multiverse (Danielle Arnaud, 2009), zákulisí první jmenované vyšlo v Oslu knižně.

Publikoval několik esejů pro jiné umělce do uměleckých katalogů a také studie na poli výzkumu vědomí a komparativní filozofie. V roce 2010 v českém nakladatelství Divus vyšla kniha jeho 3D kreseb s doprovodnými texty Daniila Kharmse a Henriho Michaux. (zdroj životopisu: https://www.olehagen.com/biography; https://fulgur.co.uk/artists-and-writers/ole-hagen/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Ole Hagen - knihy

2010  100%Dark Matter

Žánry autora

Komiksy Povídky Umění

Štítky z knih

povídky komiksy

Hagen je 0x v oblíbených.
Osobní web autora