Noëlle Châtelet životopis

francouzská, 1944

Životopis

Noëlle Châtelet (* 16. října 1944)
vlastním jménem Noëlle Jospin, je francouzská herečka a spisovatelka, sestra bývalého francouzského premiéra Lionela Jospina a vdova po filozofu Françoisi Châteletovi.
Je držitelkou titulu rytířka Čestné legie, někdejší ředitelkou Francouzského institutu ve Florencii (1989–1991) a spoluprezidentkou Domu spisovatelů v Paříži (1995–1999), viceprezidentkou Společnosti literátů, profesorkou komunikace na Univerzitě Reného Descarta v Paříži, kde také vede kurz tvůrčího psaní.
Napsala řadu povídek a románů věnovaných problematice stárnutí, diktátu tělesného zevnějšku a tělu jako součásti komunikace a prostředku sebepozorování, pozornost věnuje tabuizovaným tématům, jako je sexualita seniorů či eutanazie. Úspěšné byly zejména dva její romány, Žena v barvě vlčího máku (La femme coquelicot), jehož dramatickou adaptaci pod názvem Žena vlčí mák v překladu Jaromíra Janečka uvedl Český rozhlas s Blankou Bohdanovou v hlavní roli a Studio Saint Germain, kde roli Marty ztvárnila Hana Maciuchová, a La dernière leçon (Poslední lekce). (zdroj životopisu: knihy.cpress.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Noëlle Châtelet - knihy

2016  69%Žena v barvě vlčího máku

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

Châtelet je 0x v oblíbených.