Nizár Kabbání životopis

syrská, 1923 - 1998

Životopis

Nizár Kabbání byl syrský diplomat a básník. Narodil se 21. března 1923 v Damašku. Vystudoval práva na Damašské univerzitě. Jako diplomat pracoval na syrském velvyslanectví v Egyptě, Turecku, Libanonu, Velké Británii, Číně a ve Španělsku.
Když mu bylo patnáct let, jeho starší sestra spáchala sebevraždu, protože se odmítla provdat za nemilovaného muže. I kvůli tomu se z Kabbáního později stal jeden z předních muslimských feministů.
Byl dvakrát ženatý a měl čtyři děti. Jeho syn Tawfiq z prvního manželství zemřel v mládí na infarkt a básník na jeho počest sepsal slavnou eulogii: To the Legendary Damascene, Prince Tawfiq Qabbani. Tato smrt zjevně vedla k rozchodu s první manželkou Zahrou Aqbiq, s níž měl ještě dceru Hadbu.
Svoji druhou manželku iráckého původu Balqis al-Rawi potkal na recitaci poezie v Bagdádu. Ani tehdy mu však nepřálo štěstí, protože Balqis zemřela v roce 1981 při bombovém útoku na irácké velvyslanectví v Bejrútu (se svým žalem se opět vyrovnával v básni Balqis, kde své ženě děkuje za její lásku). Po její smrti se už znovu neoženil, pohyboval se mezi Ženevou a Paříží a nakonec zakotvil v Londýně. Zde také 30. dubna 1994 zemřel na infarkt.
Syrský básník Youssef Karkoutly o něm v nekrologu napsal: "Jeho poezie byla pro naše životy nezbytná stejně jako vzduch."

Ve svých básních se věnuje citlivým tématům jako láska, erotika, feminismus, náboženství a arabský nacionalismus. Je považován za jednoho z inovátorů arabské poezie.

Ocenění

Žánry autora

Poezie

Štítky z knih

Kabbání je 0x v oblíbených.
Osobní web autora