Nina Teicholz životopis

americká, 1965

Životopis

Nina Tejcholz (*7.5.1965) je novinářka, která se stala obhájkyní proti všeobecně prosazovanému názoru, že nasycené tuky jsou nezdravé a měly by být ve stravě Američanů minimalizovány. To shrnula v knize The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet (=velké tučné překvapení: proč máslo, maso a sýr patří do zdravé stravy), která vyšla v roce 2014 hned se stala bestselerem roku The New York Times, byla jmenována jednou z nejlepších 10 knih literatury faktu roku 2014 časopisem The Wall Street Journal, jednou z nejlepších vědeckých knih roku časopisem The Economist a vyvolala kritiku výživových specialistů.
--
Vyrostla v Severním Berkeley v Kalifornii, vystudovala americká studia na Stanfordské univerzitě a následně latinsko-americká studia na Oxfordu.
Pracovala jako reportérka pro National Public Radio, pak přešla na volnou nohu a přispívala do publikací jako např. The New York Times, The Washington Post, Gourmet, The New Yorker, The Economist, Salon, Men's Health.

Říká, že se o tuky ve stravě začala zajímat, když dělala sérii příběhů prošetřujících jídlo pro časopis Gourmet, a byl jí přidělen příběh o nenasycených tucích (trans fat), který vyšel v roce 2004.
V roce 2014 pak vydala knihu "Tuk - velké překvapení", kde rozporuje téměř všechny výzkumy, které se v oblasti výživy uskutečnily a ze kterých vyšly teorie, že nasycené tuky jsou nezdravé. Odvedla mravenčí práci a našla zásadní výzkumné nesrovnalosti a chybné závěry, ohýbání statistik a konflikty zájmů, kdy například výzkum o škodlivosti živočišných tuků sponzoruje výrobce těch rostlinných.
Tento názor zaujal Johna Arnolda, který ji přizval ke spolupráci ohledně boji proti obezitě Američanů a ohledně zkoumání práce Výživové koalice (Nutrition Coalition), která ovlivňuje vývoj amerických výživových standardů.
Její práce má stále řadu přívrženců a odpůrců.
Žije v New Yorku s manželem a dvěma syny. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/Nina_Teicholz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Nina Teicholz - knihy

2016  74%Tuk - velké překvapení

Žánry autora

Literatura naučná Zdraví

Štítky z knih

diety tuky

Teicholz je 0x v oblíbených.
Osobní web autora