Nikolaj Georgievič Michajlovskij životopis

Nikolaj Georgievič Garin, Nikolaj Georgievič Garin-Michajlovskij · pseudonymy

ruská, 1852 - 1906

Životopis

Nikolaj Georgievič Michajlovskij, rusky: Николай Георгиевич Михайловский (20.2.1852 — 10.12.1906) byl ruský inženýr, spisovatel a cestovatel, který publikoval pod pseudonymem Garin (Гарин). Též byl pozván do carského paláce a setkal se s carskou rodinou.
Jeho rodiče pocházeli ze šlechtických rodů, on vyrůstal v Oděse. Vystudoval zde gymnázium a nastoupil na právnickou fakultu Petrohradské univerzity, kd neuspěl u jedné zkoušky a řekl si, že bude raději dobrým řemeslníkem, než špatným právníkem, a z univerzity odešel, načež v roce 1872 nastoupil na Institut dopravních cest. V roce 1876 byl na praxi na železnici v Bezarábii a styk s pracujími formovalo jeho osobnost. Roku 1878 úspěšně studium zakončil a získal diplom inženýra. Pak začal pracovat. Přátelil se však s lidmi z moskevských literárních kruhů. Sám literárně debutoval v roce 1892.
Je autorem narodnických knih, zejm. autobiografické tetralogie, v níž spojil žánr románu s rysy rodinné kroniky (Ťomovo dětství je její součástí). Také autor pohádek a deníků z rusko-japonské války. (zdroj životopisu: leporelo.info; https://bit.ly/3lc9hnQ)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.