Nikolai Erdman životopis

ruská, 1900 - 1970

Životopis

Dramatik a scénárista, známý českému publiku především jako autor scénáře ke kultovnímu filmu Mrazík. Erdman se ve dvacátých letech jako mladý autor stal spolupracovníkem Vsevoloda Mejercholda, jednoho z nejdůležitějších průkopníků moderního divadla. Psal pro něj především kritické grotesky, vychzející z ruské satirické tradice, jíž dal pevné obrysy Gogol či Suchovo-Kobylin. Rozvinutým smyslem pro vyhrocení ale již předznamenal také nástup absurdního dramatu, které ovšem v plné síle přišlo až o dvacet let později.

Erdmanova ostrá kritičnost vůči dobovým poměrům, obzvláště různým zvrhlým podobám stalinismu, jimž se vysmíval, mu ale vynesla zvýšenou míru pozornosti ze strany cenzury a brzký zákaz tvůrčí činnosti. Přesto, že se za něj u samotného Stalina přimlouvaly osobnosti jako Stanislavskij, Gorkij či později Bulgakov, Erdmanova kariéra zůstala zadušena de facto v zárodku.

Jedinou únikovou cestu nakonec našel ve zcela apolitickém psaní filmových scénářů pro dětské filmy. (zdroj životopisu: en.wikipedia.org)

Ocenění

Nikolai Erdman - knihy

1989  70%Mandát
1985  83%Sebevrah

Žánry autora

Literatura světová Divadelní hry

Štítky z knih

satira

Erdman je 0x v oblíbených.