Naděžda Gajerová životopis

Naďa Mauerová · pseudonym

česká, 1928 - 2017

Životopis

Naďa Gajerová-Mauerová se narodila 11. 3. 1928 v Brně, zemřela 8. 1. 2017.
Od roku 1960 působila jako sólistka činohry Národního divadla. V sedmdesátých letech se začala věnovat literární tvorbě - publikovala pod dívčím jménem Mauerová. Knižně debutovala titulem pro děti Děvčátko s koťaty (1979), vydala román z divadelního prostředí Herci (1987) a úsměvnou "psí" novelu Má smečka (1994). Soustavně publikovala časopisecky - povídky, fejetony, básně a pohádky. Vítězně se zúčastnila několika literárních časopiseckých soutěží a spolu se skladatelem Milošem Vackem získala 1. cenu Českého hudebního fondu za hymnus Země má (1975) a výroční cenu Českého hudebního fondu za písňový cyklus Hledám tě, kráso (1978). Mnohé její zhudebněné verše následně vyšly tiskem.
Je autorkou libret k operám M. Vacka Bratr Žak, Romance pro křídlovku, Kocour Mikeš, a spoluautorka edice hudebněvýchovných audiokazet.
Jako herečka vytvořila řadu rolí mladodramatického oboru: Ofélie v Hamletovi, Kordélie v Králi Learovi, Checcu v Poprsku na laguně, Haničku v Lucerně, Angeliku v Zdravém nemocném, Zuliku v Strakonickém dudákovi, Lízinku v Mrtvých duších, Ilonu v Kočičí hře a desítky dalších.
Ve filmu debutovala v díle Siréna (1947). Stvárnila desítky televizních a rozhlasových rolí. Působení na scéně Národního divadla ukončila r. 1988 a i poté nadále vystupovala jako herečka se svými autorskými pořady, zejména formou divadla jednoho herce.
V roce 1999 vlastním nákladem vydala ve vydavatelství Ivo Železný sbírku povídek Komediantské střípky. (zdroj životopisu: záložka knihy Komediantské střípky)

Ocenění