Mouloud Mammeri životopis

Mulúd Mammerí · pseudonym

alžírská, 1917 - 1989

Životopis

Mammerí se narodil roku 1917 v kabylské vesnici Taurirt-Mimun a jeho mateřským jazykem byla kabylština, tedy jazyk berberský. Brzy se na škole seznámil s francouzštinou, jejímž prostřednictvím se mu objevil dosud neznámý svět západní kultury. V té době bylo mnohem snazší studovat francouzsky než arabsky, neboť vše arabské bylo rázně potlačováno. Studoval v marockém Rabatu, v Alžíru a konečně v Paříži, kde se připravoval na dráhu středoškolského profesora.

V době pařížských studií ho o prázdninách v Alžíru zastihl začátek druhé světové válkz. Při mobilizaci byl povolán k 9. pluku alžírských střelců a zařazen do aspirantské školy. Po kapitulaci Francie byl z armády v říjnu 1940 propuštěn a zapsal se na Alžírskou univerzitu. Když se Američané v roce 1942 vylodili v severní Africe, byl znova povolán do armády a účastnil se bojů v Itálii, Francii a Německu.

Po skončení světové války, jež ho zbavila mnoha iluzí, se vrátil do Paříže, kde s úspěchem sloužil zkoušky středoškolského profesora. V Alžíru pak přednášel francouzskou literaturu, Vergilia a Démosthena. Údobí klidu však nebylo dlouhé. Vypukla alžírská osvobozenecká válka a Mammerí byl nucen po zatčení několika členů rodiny utéct před represáliemi do Maroka, kde měl příbuzné. Po osvobození Alžírska se vrátil opět do své vlasti a působil jako profesor na Alžírské univerzitě, na níž mimo jiné přednášel kabylštinu. Jeden čas byl předsedou Svazu alžírských spisovatelů. Zahynul při dopravní nehodě.

Napsal: Zapomenutý pahorek (1952), román o kabylské vesnici v předvečer 2. světové války; Spánek spravedlivého (1955); Opium a hůl (1965), de facto je to 3. díl trilogie líčící vývoj alžírského lidu. (zdroj životopisu: uživatel kazecha)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Mouloud Mammeri - knihy

1971  60%Zapomenutý pahorek
1982  100%Opium a hůl

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

zfilmováno Alžírsko Kabylie, Kabylové alžírská literatura

Mammeri je 0x v oblíbených.