Miroslav Durinda životopis

slovenská, 1932

Životopis

Lékař, básník, publicista MUDr. Miroslav Ďurinda, rodák z Ratková (24.7.1932).
Často se vrací do rodných končin, kde prožil své dětství a mládí, kde studoval na gymnáziu v Rimavské Sobotě a v Revúcej, kde v roce 1951 i maturoval.
V letech 1951-1957 studoval medicínu na Lékařské fakultě.
Po studiu působil jako lékař - neurolog v Košicích, na neurologické klinice Fakultní nemocnice, v Železniční nemocnici i jinde. Ve své lékařské praxi a odborných přednáškách a publikacích se zaměřil hlavně na cévní mozkové příhody, sekundární epilepsie, vertebrogenní poruchy s neurologickou symptomatologií, neurologické postižení ve vztahu k chronickému etylizmu.
Vedle odborné práci se věnoval básnické tvorbě, vydal sbírky zpětné poezie, zachycující i vzpomínky na mládí a rodný kraj: Okamžiky a reflexe (1996), Chvíle a chvilky (1997), V křivkách pocitů, v přímkách nálad (1998), Verše z mezičasu (1999), Z averzi a reverzů (2001), Na nic nezapomínám (2005). V rukopise zatím zůstávají nejnovější básně z dosud nevydané sbírky Z přítomna a nenávratna. V jeho básních převládá reflexe, zamýšlení se nad životem, intenzivní pocity plynoucího času. (zdroj životopisu: http://www.majgemer.sk)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Žánry autora

Literatura naučná Historie

Štítky z knih

Durinda je 0x v oblíbených.