Miloš Seifert životopis

Woowotanna · pseudonym

česká, 1887 - 1941

Životopis

Miloš Seifert - Woowotanna ( 8. ledna 1887 Sušice - 3. prosince 1941 Bechyně) byl učitel, přírodovědec, překladatel, a především otec československého woodcrafterského hnutí.

V září 1919 Seifert, nejspíš pod vlivem svého švagra, který už na Slovensku krátce učil, odchází učit na reálné gymnázium do Dolného Kubína. Ani tam však Seifert neustal ve svém misijním úsilí pro věc woodcraftu. Během svého pobytu Seifert začal pracovat na monumentální příručce, vycházející ze Setonovy "The Book of Woodcraft", která by mohla nahradit při práci Svojsíkovy "Základy junáctví" a dala tak woodcrafterům vlastní program. Seifert už tou dobou věděl, jak v USA odstranili z vedení Boy Scouts of America Setona a viděl, jak Baden-Powell pozvolna strhává ve skautském hnutí veškerou pozornost výhradně na svou osobu. Proto chtěl zabránit asimilaci Psohlavců se Svazem skautů stůj co stůj.

Vznik woodcrafterského kmene na Slovensku vedl k tomu, že Obec Psohlavců na svém listopadovém sjezdu v Berouně přijala rozšíření názvu na Československá obec junácká Psohlavci - Horní chlapci.

Na jaře 1931 se Miloš Seifert vzdal náčelnictví Ligy lesní moudrosti a od té doby již více nic na téma woodcraftu nepsal. Čekal na svou satisfakci (které se mu ale nakonec nedostalo) do r. 1936, kdy o Vánocích navštívil ČSR sám zakladatel woodcraftu Ernest Thompson Seton.

Miloš Seifert zemřel sám a všemi opuštěn během 2. světové války 3. prosince 1941 v Bechyni na mozkový nádor ve věku 54 let. (zdroj životopisu: česká wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.