Miloš Polášek životopis

česká, 1939 - 2017

Životopis

Český fotograf, grafik a vydavatel. S fotografováním začal již v mládí. Vedle toho se ale následně věnoval i grafické a typografické práci. Po svém působení na Nové huti se začal naplno věnovat reportážní fotografii a novinářské práci jako redaktor. Nejprve působil v Moravskoslezském večerníku, od roku 1969 poté v Ostravském kulturním měsíčníku, který vycházel ve vydavatelství Profil. Počátky jeho výtvarných aktivit se datují do roku 1965, kdy dosáhl prvních úspěchů ve fotografických soutěžích.

Vedle reportážní fotografie (se kterou začínal), se následně věnoval ekologicky zaměřené fotografii Ostravského regionu, který trpěl zejména těžbou černého uhlí. Jako i další jeho vrstevníci se ve své tvorbě zaměřoval zejména na ostravské reálie a zachytil mnohé dnes již neexistující lokace. Mnoho let se poté věnoval fotografickým experimentům s barvou i speciálními technikami (sabattiér, izohélie atp.). Dalším jeho oblíbeným tématem byla žena a krása jejího těla. Tyto práce můžeme nalézt v několika sériích ženských aktů z let 1965–2006.

Miloš Polášek zakládal ateliér fotografie na Katedře výtvarné tvorby Pedagogické fakulty Ostravské univerzity (dnes Fakulta umění Ostravské Univerzity v Ostravě). V tomto ateliéru působil jako odborný asistent 10 let (v letech 1996–2006). (zdroj životopisu: Wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.