Michael Ignatieff životopis

kanadská, 1947

Životopis

Kanadský historik, spisovatel a politik je ztělesněním moderního liberálního intelektuála. Narodil se v Torontu v rodině s dlouhou tradicí v politice a diplomacii. Jeho dědeček z otcovy strany byl ruským šlechticem a ministrem vnitra cara Alexandra III. Ignatieffova všestranná kariéra zahrnuje studia na univerzitách v Torontu a Oxfordu, doktorát z Harvardu, práci novináře, televizního moderátora a spisovatele i akademické posty na Cambridgeské, Oxfordské a Harvardově univerzitě.

Je autorem tří románů, a především dlouhé řady knih o historii, lidských právech a mezinárodních vztazích. Nejvlivnější byly svého času jeho knihy o válkách na Balkáně, v Afghanistánu a Rwandě, v nichž obhajoval aktivnější vstupování Západu do mezinárodních konfliktů z lidskoprávních důvodů. Původně obhajoval také vstup USA do Iráku, ale později svůj názor revidoval.

V letech 2008 - 2011 prožil bouřlivé období v kanadské politice. V roce 2009 se stal předsedou Liberální strany Kanady a o dva roky později ji vedl jako kandidát na premiéra do parlamentních voleb. Drtivě však prohrál a ztratil vlastní křeslo v parlamentu. Po rezignaci na post předsedy vlády se vrátil do akademické sféry. V roce 2016) byl jmenován prezidentem a rektorem Středoevropské univerzity v Budapešti. (zdroj životopisu: uživatel Edda)

Ocenění