Michael Hammer životopis

americká, 1948 - 2008

Životopis

byl až do své nečekané smrti jedním z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopníkem významných manažerských inovací, jež se staly standardní součástí manažerského instrumentária a provozních metod těch nejlepších a nejúspěšnějších podniků. Především pak jeho koncepce reengineeringu podnikových procesů a myšlenka procesní podnikové organizace od základů změnily celý dnešní podnikový svět.
Michael Hammer byl vyhledávaným lektorem a řečníkem (jeho seminářů a konferencí se každoročně účastnily tisíce lidí), jako poradce spolupracoval s manažerskými týmy předních světových firem. Konsorcium Phoenix, které založil, se stalo významným výzkumným centrem a nástrojem implementace zásadních organizačních změn ve spolupracujících podnicích.
Byl autorem řady časopiseckých článků a dalších tří knižních publikací, z nichž jeho Reengineering the Corporation: A Manifesto for Business Revolution (spolu s J. Champym) se stala skutečným mezinárodním bestsellerem. (Český překlad knihy pod názvem Reengineering – radikální proměna firmy. Manifest revoluce v podnikání se v nakladatelství Management Press dočkal celkem tří vydání.)
Michael Hammer – vzděláním technik a původně profesor počítačových věd na Massachusetts Institute of Technology – byl vášnivým zastáncem věcných řešení a praktických přístupů. Zajímal se o základní podnikové procesy: jak firma vyvíjí a prodává své výrobky a služby, jak vyřizuje objednávky svých zákazníků, jaký poskytuje svým zákazníkům servis, jak organizuje své činnosti a motivuje své zaměstnance...
Byl zakladatelem a ředitelem úspěšné konzultantské firmy a několika dalších firem působících v oboru vyspělých technologií. Časopis Business Week Michaela Hammera označil za jednoho ze čtyř nejvýznamnějších myslitelů v oboru managementu devadesátých let a magazín Time jej zařadil do svého prvního seznamu dvaceti pěti nejvlivnějších osobností Spojených států.

Ocenění