Metoděj Karel Drda životopis

Methoděj K. Bystřický, Metoděj Karel Bystřický-Drda, Metoděj Bystřický, František Ireneus Drda · pseudonymy

česká, 1907 - 1975

Životopis

Metoděj Karel Bystřický (vl. jm. Drda), se narodil 11. 8. 1907 na Videčských Pasekách jako desáté dítě z jedenácti sourozenců. Po absolvování Reálného gymnázia v Uherském Hradišti vstoupil do řeholního řádu Salvatoriánů ve Valašském Meziříčí, působil také v Brně a v Prostějově. Jako římskokatolický kněz řádu koleje Salvatoriánů přijal řeholní jméno P. Irenej Metoděj Drda, SDS.
Věnoval se psaní článků a básní, zejména pro Noviny zpod Radhoště, jeho fejetony byly tištěny v kalendářích, psal texty k písním. Je autorem čtyř románů, jejichž ústředními tématy jsou rodné Valašsko a poselství morálních hodnot. Jeho prvotinou je román Za hlasem srdce (1937; děj se odehrává v Bystřici pod Hostýnem), poté napsal Bílé ruce (nedatováno), Figurky z pod Radhoště (1940; žánrové obrázky prostých lidí, patrně vypovídají o jeho rodišti). Dosud oficiálně nevydaná a z jeho tvorby patrně nejlepší je kniha Portáš Jurka.
V roce 1950 byl v období represe proti církvi zatčen. V tomto roce byl tajně vysvěcen na římskokatolického kněze. Po zatčení byly jeho nedokončené práce i knihovna zlikvidovány. Zemřel 18. 3. 1975 v Zašové. Jeho ostatky jsou uloženy ve Valašské Bystřici u kostela, po pravé straně vstupu. (zdroj životopisu: http://historie.zasova.info/subdom/historie/metodej-karel-bystricky-vyroci/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Metoděj Karel Drda - knihy

1945  0%Za hlasem srdce
1949  100%Portáš Jurka
1940  0%Figurky zpod Radhoště
1939  60%Bílé ruce

Žánry autora

Povídky Romány Literatura česká

Štítky z knih

Valašsko víra morálka venkovské povídky

Drda je 0x v oblíbených.