Martina Novotná životopis

česká, 1980

Životopis

Mgr. Martina Novotná, Ph.D.
aktivní hráčka badmintonu a trenérka
Povolání: asistent se zaměřením na Fyziologie sportovních disciplín na Katedře sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy Fakulty sportovních studií MU v Brně
Badmintonový oddíl: TJ Sokol Jehnice – Brno

Na Fakultě sportovních studií Masarykovy Univerzity v Brně absolvovala učitelský obor: Tělesná výchova – Biologie, specializace: Atletika. Je trenérkou II. třídy badmintonu i atletiky. Dále studovala obor Regenerace a výživa ve sportu, také na FSpS MU. V rámci tohoto studia získala licenci Sportovního maséra.

Nyní pracuje jako asistentka na Katedře sportovní medicíny a zdravotní tělesné výchovy FSpS MU, kde vyučuje Fyziologii sportovních disciplín a Fyziologii zátěže. V celoživotním vzdělávání vyučuje pro trenéry druhých a prvních tříd Regeneraci a Kineziologii. Je instruktorkou První pomoci a členkou Českého červeného kříže. Nyní dálkově pokračuje ve studiu doktorského oboru Kinantropologie, disertační téma se týká výběru sportovních talentů. Svému tatínkovi vděčí za cenné rady a zkušenosti z jeho oboru – sportovní lékařství.

Od svého dětství až do roku 2003, byla sama taktéž aktivní atletkou. Svých úspěchů dosahovala především ve sprintérských disciplínách: v bězích na 200 a 400m. Nyní je aktivní hráčkou badmintonu. Své znalosti ze studií a bohaté atletické trenérské praxe nadále uplat??uje i jako trenérka badmintonu. Do roku 2003 působila jako trenérka atletického oddílu VSK Univerzita Brno. Od roku 2003 trénuje mládež badmintonového oddílu TJ Sokol Jehnice a je pravidelnou členkou trenérského týmu při letních badmintonových kempech, stará se o kondiční přípravu. Drží se hesla „Dítě není malý dospělí.“, tudíž dbá u začínajících badmintonistů především na všeobecnou přípravu, rozvíjení všech pohybových schopností. Tréninky jsou vedené převážně herní formou, aby děti měly požitek ze hry. Zkušenějším hráčům dává cenné rady tykající se jejich regenerace. Důležité je zaměřovat se na kompenzační cvičení, neboť badmintonem přetěžujeme jednostranně náš organismus.
Aktivně se účastní konferencí a seminářů, zaměřených především na vědu ve sportu a trenérství, jak doma tak i v zahraničí. Také se podílela velkou měrou na pořádání mezinárodních konferencí “SPORTS MEDICINE 2000” a “MEDICINE AND SPORTS 2002”. Dále byla členkou organizačního týmu a redaktorkou sborníku studentské konference “SPORT VE VĚDĚ – VĚDA VE SPORTU“, konané v roce 2005 v Brně. Je spoluautorkou knihy: Kapitoly sportovní medicíny, kde připravovala témata: Výživa, Doping ve sportu, Zátěžové testy a Sportovní antropologie a antropometrie. (zdroj životopisu: http://www.badminton-school.cz/trenersky-team-badmintonove-s)

Ocenění

Martina Novotná - knihy

2007  100%Badminton

Žánry autora

Literatura naučná Sport

Štítky z knih

sport

Novotná je 0x v oblíbených.