Martin Zet životopis

česká, 1959

Životopis

Martin Zet (* 11. září 1959) je český umělec, vyučený sochař. Vystavuje kresby, fotky a videa. Známé jsou jeho happeningy.

Jeho matka byla tanečnicí a dodnes učí tradiční lidové tance. Otec byl sochařem a vojákem během druhé světové války. Martin Zet v letech 1979–1985 studoval sochařství na Akademii výtvarných umění v Praze. Stáže měl v ateliéru sochařství Jiřího Bradáčka a Jana Hány. Dnes žije a pracuje v Libušíně, kde v roce 1998 založil Centrum pro současné umění. Jako pedagog působil v letech 2010–2011 na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně.

Z uměleckého hlediska je jeho dílo známé tím, že se odchyluje ze statického ponětí umění a vlastním jazykem nechává ve svých performancích a instalacích působit čas, za pomoci metafor a podobnosti. Například v performanci Česká sbírka 20. století zpracoval portréty českých panovníků a prezidentů počítačovou montáží do jednoho obrazu, kterým reflektuje na čas, kontinuitu stereotypů a paměť. Dílo Martina Zeta je netradiční a jeho happeningy předváděné mimo výstav a očí veřejnosti jsou mnohokrát zaznamenané pouze amatérsky. Na druhou stranu je to plodný umělec a za svůj život vystavoval na mnoha výstavách.

Jeho knižní publikace reflektují jeho umělecké výstavy spolu s osobními prožitky a zkušenostmi. (zdroj životopisu: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Martin_Zet)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.