Martin Krejsa životopis

česká, 1965

Životopis

vysokoškolský pedagog na VŠB-TU Ostrava, publicista a fotograf. Horolezectví se věnuje od roku 1980, kdy začal nejprve zlézat skály v okolí Ostravy. Velmi si zamiloval Vysoké Tatry a postupem času v nich přelezl okolo stovky výstupů ve všech podstatných stěnách slovenské části. Na počátku devadesátých let se začal věnovat také sportovnímu lezení a zúčastnil se i závodů Českého poháru. Nejvíce jej to ale táhne do hor, a tak se zúčastňuje horolezeckých výprav do Pákistánu, Nepálu, Peru a Gruzie. Nadále zůstává věrný i Vysokým Tatrám, i když mnoho cest přelézá v dalším oblíbeném horstvu – v Dolomitech. Skalní výstupy podniká rovněž v Severní Americe, na Krymu a Sardinii.
Své zážitky z lezení začal koncem devadesátých let publikovat v horolezeckých časopisech Adventure a Everest, později se pak stává pravidelným spolupracovníkem časopisů Montana, Lidé a hory a Horolezec. Ve svých článcích se specializuje zejména na portréty legendárních horolezců minulosti a významné události českého, československého, ale i světového horolezectví. Zálibu nalezl také v jiných odvětvích sportů a dobrodružných aktivit v přírodě, jako je lyžování, skialpinismus, jeskyňářství a vodáctví, což zúročil při tvorbě 100 dílů pořadu Na luftu v regionální moravskoslezské televizi Polar, kde vystoupilo pět desítek významných postav českého dobrodružství.
Od roku 2016 působí jako člen správní rady nadačního fondu Historie dobrodružství, který se snaží mapovat pozapomenuté události z historie českého a československého dobrodružství. Kniha vychází pod patronátem tohoto fondu. (zdroj životopisu: https://www.jota.cz/martin-krejsa)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.