Martin Dvořák životopis

česká, 1956

Životopis

Ing. Martin Dvořák se narodil 11. listopadu 1956 v Praze.

V roce 1982 ukončil VŠE Praha, obor finance. Nastoupil jako ekonom na podnikovém ředitelství Východočeského průmyslu masného s.p. (VČPM), později po konfliktech s komunistickým režimem byl převeden do technického úseku a do výroby.

V březnu 1990 byl kooptován jako místopředseda ONV v Hradci Králové, se zaměřením na komunální služby a dopravu.

V letech 1990 - 1998 se stal prvním svobodně zvoleným primátorem města Hradec Králové. Byl v té době také členem předsednictva a posléze i místopředsedou Svazu měst a obcí ČR.

V říjnu roku 1999 působil v misi OSN při poválečné obnově Kosova /UNMIK/. Zde pracoval jako administrátor měst Istog/Istok a Gjakova/Đjakovica a také jako ředitel odboru pro rozvoj místní samosprávy pro region Peja/Peć až roku 2002. Ze svého působení v Kosovu napsal a vydal v roce 2001 knihu reportáží „Kosovo na vlastní kůži“.

V roce 2003 působil v Basře jako politický poradce administrátora Coalition Provisional Authority/ CPA/ pro jižní Irák při sestavování dočasných místních vlád. Následně se přesunul do Bagdádu, kde jako zástupce ČR v Coalition International Council /CIC/ pracoval mimo jiné na přípravě dárcovské konference v Madridu.

Od ledna 2005 se stal pracovníkem OEÚ ZÚ Washington, a v roce se 2007 byl jmenován jeho vedoucím. Od srpna 2009 pracoval jako ředitel odboru dvoustranných ekonomických vztahů a podpory exportu /ODEV/.

Od září 2012 do roku 2017 působil jako generální konzul na Generálním konzulátu ČR v New Yorku, následně působil jako velvyslanec ČR v Kuvajtu. Mezi lety 2021 až 2023 byl náměstkem ministra zahraničních věcí. Od května 2023 je ministrem pro evropské záležitosti.

Martin Dvořák je ženatý, má dvě dcery a syna. (zdroj životopisu: http://www.mzv.cz/consulate.newyork/cz/o_konzulatu/generalni)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.