Marie Vondrová životopis

česká, 1875

Životopis

Kdo byla Marie Vondrová – Fastrová
Autorka knížky Paměti z Fastrova mlýna je významná nejen jako regionální spisovatelka, ale také jedna z prvních českých učitelek. Narodila se 31. května roku 1875 v Kutné Hoře jako jedno z deseti dětí Josefa Fastra, majitele staročeského Oslošachetského mlýna. Mládí prožívala v době, kdy se české ženy začaly emancipovat a mnohé z nich se hlásily k samostatnému učitelskému povolání. Být učitelkou se stalo, po vzoru tety Marie, i jejím ideálem. Vystudovala soukromý učitelský ústav při klášteře Voršilek v Kutné Hoře a poté maturovala na mužském učitelském ústavu, který tehdy sídlil na Hrádku.
Jako kantorka nejdříve od roku 1895 krátce působila v Jindřichově Hradci, kde byla učitelkou i její teta Marie. Ale už v listopadu 1896 byla povolána do Kutné Hory. Zde učila plných 28 let, a to ve škole, která byla ve Vlašském dvoře. Nejdříve se jednalo o školu obecnou, pak měšťanskou, rodinnou a nakonec o učitelský ústav. Svoje vzdělání si Marie Fastrová stále doplňovala, např. návštěvami přednášek T.G. Masaryka.
To, jak důležité místo by měly ženy ve společnosti zastávat, dokazovala nejen svým vlastním životem, ale i pojetím ženských postav ve zmiňované knize. Jsou rovnocennými partnerkami svých mužů, ba co víc: svojí mravní sílou a také láskou to byly spíš ony, které ve zlomových okamžicích dokázaly udržet rodinu pohromadě.
Knížka Paměti z Fastrova mlýna vyšla v roce 1948 v Brně. Vydání doprovodil svými kresbami Václav Fiala, významný český ilustrátor, jehož životní pouť byla také částečně spojena s Kutnou Horou.

Vladimír Císař (zdroj životopisu: www.kutnohorskelisty.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.