Marie Omelčenková-Tymofijivá životopis

ukrajinská, 1874 - 1954

Životopis

Marie Omelčenková-Tymofijivá (1874 Bondarevka ve Voroněžské gubernii, Rusko – 1954?) byla ukrajinská veřejná pracovnice, pedagožka a spisovatelka píšící ukrajinsky, rusky i česky (někde uvedeno M. V. Omelčenková).
Marie Omelčenková absolvovala Ženskou univerzitu v Petrohradě, byla profesorkou gymnasia a ředitelkou učitelského ústavu v Poltavskaja (Krasnodarský kraj, dříve Kubáň). Tam se seznámila s Hryhorijem Omelčenkem. V letech 1917–1919 byla členkou Kubáňské zemské rady. Roku 1920 emigrovala se svým mužem Hrihorijem do Prahy.
V Praze se věnovala literatuře a kulturnímu sblížení česko-ukrajinskému. V letech 1926–1928 byla předsedkyní Ukrajinského svazu žen. Roku 1927 založila nakladatelství Česko-ukrajinská kniha. Studiemi feminismu a sociálních otázek přispívala do časopisů: Ženská rada, Ženský svět, Živoč a Doba, Nova Mata aj. V roce 1937 manželé Omelčenkovi získali československé státní občanství. Po válce byl její muž deportován za protisovětskou činnost v letech ruské občanské války do SSSR. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Marie Omelčenková-Tymofijivá - knihy

1928  %Česko-ukrajinské styky

Žánry autora

Sociologie, společnost Umění

Štítky z knih

Omelčenková-Tymofijivá je 0x v oblíbených.