Marie Caltová životopis

česká, 1944

Životopis

Mgr. MArie Caltová se narodila 26. března 1944 v Plzni.

Maminka byla po celý svůj život významnou fotografkou v plzeňském divadle; otec byl jevištní výtvarník nejdříve v Plzni, potom v Divadle Jiřího Wolkera v Praze.
Na pražskou Filozofickou fakultu nastoupila v roce 1962. Studovala divadelní vědu a již během školy pracovala tři roky na částečný úvazek v Divadelním ústavu. Jejím konzultantem při psaní diplomové práce byl legendární Miroslav Kouřil, který jí hned po ukončení studia v roce 1968 nabídl zaměstnání v pražském Scénografickém ústavu. Nastoupila sem jako teoretička. Její kritiky byly otiskovány v odborném časopise Acta scenografica. V té době začala souběžně spolupracovat s plzeňským divadlem jako lektorka. Po svatbě s Miroslavem Doutlíkem, šéfem plzeňské operety, se vrátila zpátky do rodné Plzně, kde zakotvila už jako dramaturgyně činoherního souboru. Studia absolvovala v uvolněné a tvůrčí atmosféře druhé poloviny šedesátých let, do divadla ale vstoupila s nastupující normalizací, kdy úřady striktně nařizovaly, z jaké provenience se hry musí uvádět.
Její manžel, Miroslav Doutlík byl pro své odvážné inscenace propuštěn z divadla a vykonával řadu dělnických profesí, občas hostoval, často byl bez příjmu. Plat dramaturga tak představoval pro Marii Caltovou další druh umění – jak uživit rodinu. Miroslav Doutlík se vrátil do funkce šéfa operety po Sametové revoluci v roce 1989.

Poradkyně amatérských souborů, lektorka a porotkyně krajských přehlídek západočeského regionu, ale i přehlídek národních - např. Národní přehlídky amatérského činoherního divadla pro děti Popelka Rakovník či KDP Vysoké nad Jizerou.
Její krédo v této práci: „Smylem porotocovské práce je hledat cestu a navigovat soubor na ni.“ (zdroj životopisu: DJKT + Databáze českého amatérského divadla)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.