Marguerite Yourcenar životopis

francouzská, 1903 - 1987

Životopis

Marguerite Yourcenarová, celým jménem Marguerite Antoinette Jeanne Marie Ghislaine Cleenewerck de Crayencour, (8. června 1903 Brusel, Belgie – 17. prosince 1987, Mount Desert Island, USA) byla francouzská autorka románů, esejí, povídek, básní, kritik, divadelních her a překladů (např. Virginie Woolfové). Stala se první ženou zvolenou do Francouzské akademie (1980).

Proslavila se především svými metafyzickými, historickými romány, ve kterých se věnuje detailním portrétům lidí z dávné minulosti, ale i současným tématům jako například homosexualitě. Většinou nejde o historické romány v tradičním slova smyslu, autorka se v nich nepokouší o rekonstrukci minulosti, ale snaží se spíše dobrat obecného smyslu lidského osudu. Inspiraci čerpala z historie, orientální moudrosti, renesance a neoklasicismu.

Marguerite Yourcenarová se narodila do franko-belgické rodiny v Bruselu roku 1903. Její matka zemřela na následky porodu. Marguerite strávila rané dětství s otcem na zámečku Mont-Noir. Přestože nikdy nenavštěvovala školu, odmaturovala z latiny a řečtiny na výbornou. Psaní se začala věnovat už v pubertě, kdy prožívala hektické období kvůli svému nekonformnímu otci Michelovi, který hodně cestoval a žil aristokratickým životem. Ačkoliv ji podporoval v kariéře a vydával na své náklady její prvotiny, citovou oporu u něho nenacházela, protože byl posedlý vidinou opětovného získání ztraceného jmění a čím dál víc propadal gamblerství.

Dědictví, které Marguerite připadlo po otcově smrti, jí umožnilo žít bohémským životem a věnovat se literatuře, cestování a milostným pařížským aférkám.

Po vypuknutí druhé světové války se přestěhovala do Spojených států, kde se živila vyučováním francouzské literatury na Univerzitě v New Yorku. Strávila hodně času cestováním mezi Francií a USA, kde žila s partnerkou Grace Frickovou, která přeložila do angličtiny několik jejích děl. Po roce 1950 se natrvalo usadila v Maine.

V roce 1980 se Yourcenarová, přestože o to příliš nestála, stala první ženou zvolenou do Francouzské akademie.

Zemřela v Maine roku 1987. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění (1)

1968 - Prix Femina - kniha Kámen mudrců