Margery Allingham životopis

anglická, 1904 - 1966

Životopis

Margery Louise Allinghamová (*20. května 1904, Ealing, Londýn – †30. června 1966, Colchester, Essex) byla anglická detektivní spisovatelka, která vydala mnoho novel, krátkých příběhů a her, hlavně v kriminálním žánru. Nejznámější byla jako tvůrce detektiva-dobrodruha Alberta Campiona.

Svoji první novelu, Blackkerchief Dick, publikovala v roce 1923 ve věku 19 let. Blackkerchief Dick byl sice dobře přijat, ale neměl komerční úspěch. V tomto období napsala také několik her a pokoušela se napsat seriózní novelu, ale nakonec se rozhodla zkusit štěstí v kriminálním žánru.

Její první detektivní příběh byl The White Cottage Mystery, publikovaný roku 1927 v novinách Daily Express.
V roce 1928 se vdala za Philipa Youngmana Cartera, který s ní spolupracoval a vytvořil obaly pro několik jejich knížek.
Pronikavý úspěch nastal v roce 1929 s příběhem Vražda v Black Dudley (The Crime at Black Dudley), ve která představila Alberta Campiona, i když původně jako méně důležitou postavu. Vrátil se v Mystery Mile díky nátlaku jejích amerických nakladatelů. Když Allinghamová vydala další novelu o Campionovi, vydání mělo opět úspěch a tak Campiona udržela jako hlavní postavu v dalších 17 novelách a více než 20 krátkých příbězích. Poslední dílo o Campionovi, Nebezpečný náklad (Cargo of Eagles), bylo na její poslední přání dokončeno jejím manželem, a vydáno v roce 1968. (zdroj životopisu: wikipedie.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.