Manuel Arguilla životopis

filipínská, 1911 - 1944

Životopis

Manuel Estabilla Arguilla (17. června 1911 Nagrebcan, Bauang – 30. srpna 1944, Manila, Filipíny) byl filipínský spisovatel, patriot a mučedník.

V roce 1933 vystudoval na Filipínské univerzitě obor Vzdělávání, poté se stal členem a následně prezidentem spisovatelského klubu U.P. Writer's Club a editorem univerzitních novin The Literary Apprentice. Se svou ženou Lydiou Villanuevou, taktéž spisovatelkou, se přestěhovali do Manily, kde psal eseje a povídky a vyučoval tvůrčí psaní. Do roku 1943 také pracoval jako editor v Bureau of Public Welfare.

Za druhé světové války tajně organizoval odboj proti Japoncům. V roce 1944 byl japonskými vojáky zajat, mučen a popraven. Spolu s dalšími deseti muži byl údajně přinucen vykopat svůj vlastní hrob, poté byl sťat mečem a zakopán. Po válce byly jeho ostatky převezeny na severní manilský hřbitov, kde je dodnes pochován.

Proslavil se povídkou „Kterak si můj bratr León přivedl domů ženu“ (How My Brother Leon Brought Home a Wife), která v roce 1940 vyhrála první cenu v Commonwealth Literary Contest a dostala se do mnoha antologií. Jeho psaní reflektuje jeho rodný ostrov, oblast Bauang, a tamní obchodování s obyvateli provincie Ilocos. (zdroj životopisu: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Manuel_Arguilla)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Manuel Arguilla - knihy

Žánry autora

Štítky z knih

Arguilla je 0x v oblíbených.