Lukas Hartmann životopis

německá, 1944

Životopis

Lukas Hartmann (narozen 29. srpna 1944 jako Hans-Rudolf Lehmann) je švýcarský spisovatel románů a literatury pro děti, který je známý spíše v německy mluvících zemí. Je ženatý se švýcarskou prezidentkou Simonettou Sommaruga.

Narodil se jako Hans-Rudolf Lehmann v Bernu, jeho matka byla dcerou sedláka a jeho otec byl švec, později poštovní doručovatel a manažer švýcarské pošty.
Jeho matka měla velmi kreativní vlohy, a předala je také obě svým synům. Harmannův mladší bratr Jürg se stal žurnalistou a nyní vede školu žurnalistiky společnosti Ringier.
Lukas Hartmann napsal své první příběhy ve 13 letech. Dokončil kurz učitelství v Bernu, magisterské tituly z historie a hudby získal v Německu, zde také poprvé působil jako učitel. Tehdy se rozhodl pro studium psychologie, které však nedokončil. Později začal pracovat jako sociální pracovník, žurnalista a spisovatel.
Jeho novely Anna-annA a His novels Anna - annA and Pestalozzovo hora byly zfilmovány.

Hartmann's grandmother was one of the so-called Verdingkinder, hence Hartmann is one of the most prominent supporters of the so-called Wiedergutmachungsinitiative.[2] (zdroj životopisu: www.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.