Luis Trenker životopis

1892 - 1990

Životopis

Luis Trenker se narodil v roce 1892 v městečku St.Ulrich v Gröden/Val Gardena jako Alois Franz Trenker. Vášnivý horský vůdce pracoval v 1. světové válce jako důstojník rakouské armády. Poté ukončil studium architektury a usadil se v Bolzanu, které patřilo na konci války Itálii.

V roce 1921 jej angažoval německý režisér Arnold Fanck jako horského vůdce do filmu „Berg des Schicksals". Trenker byl obsazen do hlavní role.

Následovaly další filmy, v nichž se Trenker objevoval jako herec, režisér a scénárista. Poté se přesunul do Berlína a Hollywoodu, kde vsadil na něco nového.

Národní socialisté i italští fašisté viděli v jeho filmech ideologické náznaky a jeho záměry podporovali. Divácky velmi úspěšné byly jeho filmy „Berge in Flammen" (1931) nebo „Der Berg ruft" (1938). Nacisty uvržený v nemilost utekl před zákazem činnosti do Říma, na své dřívější úspěchy ovšem nemohl navázat. V poválečném období natáčel krátké filmy a portréty o Alpách. Zemřel v roce 1990 a byl pochován na hřbitově v rodném St.Ulrichu. Muzeum Gherdëina v St.Ulrichu nabízí vzpomínkovou výstavu na něj a jeho umělecký odkaz.

Pro mnoho lidí je jméno Luis Trenker známé díky stejnojmenné módní značce. Jihotyrolský designér Michi Clemera vytvořil ležérně nostalgickou vzpomínku na Trenkerovy filmy. (zdroj životopisu: http://www.suedtirol.info/cs/Prakticke-informace/Zeme-a-lide)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.