Ludvík Svoboda životopis

česká, 1903 - 1977

Životopis

PhDr. Ludvík Svoboda se narodil 4. května 1903 v Čejči na Moravě. Gymnázium studoval v Kroměříži a univerzitu v Brně. Od roku 1926 působil jako středoškolský profesor v Praze. Spolupracoval s revui Kultura doby, Sociologická revui a d., byl také dramaturgem ostravského divadla.

Ludvík Svoboda byl český marxistický filozof, velvyslanec ve Švýcarsku, profesor filozofie a sociologie UK v Praze.
Narodil se v Čejči. Po vystudování kroměřížského gymnázia a složení maturity studoval v letech 1922–1926 na FF MU klasickou filologii, filozofii a sociologii. Studia zakončil získáním titulu doktor filozofie. V této době byl z filozofického hlediska ovlivněn marxismem a antickou filozofií. Do filozofických revuí psal články o sovětské filozofii a překládal Leninovy filozofické spisy (přeložil především spis Materialismus a empiriokriticismus). Roku 1936 vydal knihu Filosofie v SSSR, která mu umožnila a zabezpečila pohodlnou poválečnou kariéru. Během okupace působil na pražských středních školách. Od roku 1946 působil jako profesor PedF UK a od roku 1948 do roku 1972 působil na FF UK. Podílel se na Encyklopedii antiky či díle Antika a česká kultura. Z českého filozofického prostředí se nejvíce zaobíral F. X. Šaldou.
Začátkem 50. let řídil Filozofický ústav ČSAV. V letech 1953 až 1957 byl československým velvyslancem ve Švýcarsku. V 60. letech vedl na FF UK katedru dialektického a historického materialismu. Podle vzpomínek prof. Iva Tretery byl Svoboda marxistickým filozofem, který ale sám sebe nepovažoval za příslušníka vládnoucího režimu a v soukromí režim kritizoval, ač mu byl navenek loajální. (zdroj životopisu: záložka knihy Tři studie o F. X. Šaldovi + česká wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.