Lisa Gray životopis

britská, 1978

Životopis

Britská spisovatelka Lisa Grayová se narodila v březnu 1978 ve skotském Glasgow. Ačkoli už od dětství chtěla být spisovatelkou, rozhodla se vystudovat žurnalistiku, která by jí umožnila psát příběhy a přitom mít jistou práci. Shodou náhod pak na 15 let skončila jako sportovní novinářka. Když už měla dost skotských zim strávených na stadionech, přešla do redakce Daily Record, kde měla na starosti knižní recenze. Na literárních festivalech sbírala tipy a zkušenosti, aby se jednou mohla stát novou Karin Slaughter. Po letech strávených psaním o knihách jiných lidí se konečně rozhodla napsat svou vlastní.
Svou sérii noirových detektivek zasadila do slunného Los Angeles prý hlavně kvůli Michaelu Connellymu a jeho řadě s Harrym Boschem, která je její oblíbená.
V roce 2019 začala vydávat detektivky, ve kterých je ústřední hrdinkou soukromá vyšetřovatelka Jessica Shawová, která pátrá po zmizelých lidech. V prvním díle ale zjistí, že sama je jedním z nich, že celý její život byl lež. Série s Jessicou Shawovou má čtyři díly vydané v letech 2019 až 2021 (debut Thin Air – česky Beze slov, Bad Memory – česky Zrádná paměť, Dark Highway a Lonely Hearts. Pak začala vydávat samostatné thrillery - The Dark Room (vydaný 2022) a Lonely Hearts (2023).
Zdroj: Centrum detektivky (Michaela Turková). (zdroj životopisu: https://www.centrum-detektivky.cz/autori/lisa-gray)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.