Linda de Haan životopis

nizozemská, 1976

Životopis

Linda de Haan (1976) vyrostla na vesnici ve Frísku, v pěkném domě se spoustou zahrady. Jako malá dívka se vždy věnovala řemeslům a ve velmi mladém věku jí bylo dovoleno používat šicí stroj (bez elektřiny) k výrobě oblečení pro panenky. Čtení bylo zábavné, zvláště když měla spát. Po střední škole v Drachtenu šla Linda na uměleckou akademii v Groningenu. V roce 1998 promovala jako ilustrátorka a učitelka kresby.

Po studiích sdílela Linda ateliér s kolegy ilustrátory. To bylo ve starých převlékacích kabinách venkovního bazénu De Papiermolen v Groningenu. Tam vytvořila spolu se Stern Nijland svou první obrázkovou knihu Koning & Koning (2000), která od té doby vyšla v 7 jazycích. Následovaly další obrázkové knihy a ilustrace se pravidelně objevují v učebnicích, čítankách a mnoha dalších.

Linda velmi ráda vypráví příběhy o své práci ve školách nebo se studenty vyrábí nástěnné malby nebo leporelo (skládací knihy). Občas se vydá na výlet stavět sochy z písku nebo sněhu, což je jako ilustrování knih, ale ve velkém měřítku.

Fríské děti mohou její tvorbu znát z televize. Pro Omrop Fryslân vytváří ilustrace pro dětský program Fratsen. Je to kreslený seriál o Pierovi a Marieke, dvou sousedských dětech, které zažívají nejrůznější dobrodružství.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.