Lilian Malkina životopis

estonská, 1938

Životopis

Lilian Malkina (roz. Liliya Somolovna Malkina) se narodila 14.července 1938 v estonském Tallinu v židovské rodině. Její otec byl inženýrem, matka pracovala jako kadeřnice v salónu své sestry a poté, co salón Sověti zabavili, pracovala jako úřednice na ministerstvu práce. Lilian má jednoho sourozence – sestru Ljubu (nar. 1947). V roce 1941 obsadili Němci Pobaltí a rodina byla evakuována do Nižnijho Tagilu na Ural. V září roku 1944 byl Tallin osvobozen a celá rodina se vrátila zpět. V roce 1948 byl její otec a mnoho dalších židovských obyvatel odsouzeno na dlouholeté vězení. Stalo se to proto, že Stalin prohlásil, že se ho židovští lékaři pokusili otrávit a nato, kdo byl nevinný či jaké měl vzdělání se rozhodně nehledělo. Pan Malkina byl odsouzen na deset let, z gulagu se však vrátil s podlomeným zdravím po čtyřech letech. Brzy na následky drsného vězení umírá. V Tallinu začala Lilian chodit do ruské školy, protože estonsky neuměla (otec pocházel z Rigy a estonsky neuměl, se svou ženou mluvili rusky). Už když byla malá, začalo se u ní projevovat pohybové a hudební nadání. Od devíti let chodila na taneční konzervatoř, ale díky její „nežádoucí“ váze po čtyřech letech s baletem skončila.

Když se Lilian rozhodovala jaké si zvolí budoucí povolání, měla celkem jasno – chtěla být herečkou. Ke zkouškám na vysokou školu si připravila roli Agáty Tichonovny z Gogolovy Ženitby. Byla přijata a studia Leningradského divadelního institutu A.N. Ostrovského absolvovala v roce 1960. V letech 1960-1964 byla herečkou tallinského Ruského činoherního divadla, kde nastudovala během pěti let neuvěřitelných 46 rolí. Potom působila v Divadle dramatu a komedie „Na Litejnom“ v Leningradě, v moskevském Divadle satiry Kejklíč, v moskevském Divadle dramatu a komedie na Tangance, v leningradském akademickém Divadle Komedie, v Divadle Lensovětu a v lenigradském divadle Experiment.

V roce 1988 nabídlo České Ministerstvo kultury několika divadelním režisérům, kteří mluvili rusky, možnost spolupráce se sovětskými divadly. Do lenigradského divadla Experiment přijela režisérka Lída Englová s připraveným zdramatizovaným Kafkovým Procesem. Lilian byla obsazena do mužské role hlídače, protože v hereckém souboru už nezbýval nikdo jiný kdo by mohl tuto postavu spodobnit. Roli přijala, protože potřebovala přispět své sestře Ljubě a jejímu manželovi na plánovanou cestu do Izraele. Hra se nad očekávání vydařila a na repertoáru Experimentu se udržela dva roky. V roce 1990 Lilian přijala pozvání do České republiky a odjíždí do Prahy, kterou si rázem zamilovala a následně se stala jejím domovem. Našla si tu i mnoho přátel (mj. třeba herečku Milenu Dvorskou). Během jednoho z jejích pobytů v Praze došlo v Rusku k převratu a všichni jí radili, aby zde zůstala. Tak se nakonec stalo a Lilian se po pěti letech od její první návštěvy Prahy stala českou občankou (celý jeden rok však trvalo veškeré vyřizování a papírování kolem toho). Avšak na Estonsko a Rusko nezanevřela. Pokud to jde, vždy ráda navštíví své přátele a známé jak v rodném Tallinu, tak v ruském Petrohradě či v jiných koutech světa. (zdroj životopisu: http://www.csfd.cz/herec/9102-liliana-malkina/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Lilian Malkina - knihy

2003  80%Byla jsem Koljova bábuška

Žánry autora

Literatura naučná Biografie a memoáry

Štítky z knih

Malkina je 0x v oblíbených.