Léandre-Alain Baker životopis

konžská, 1960

Životopis

Léandre-Alain Baker je herec a filmový režisér, dramatik, básník a spisovatel ze Středoafrické republiky.
Baker se narodil v Bangui ve Středoafrické republice. Je občanem republiky Kongo a nyní žije v Paříži, kam počátkem osmdesátých let přijel studovat divadlo a film.

Prosadil se především jako dramatik, scénárista a režisér (zejména) krátkometrážních filmů. Je znám ovšem také jako herec (v divadle, filmu i televizi) a divadelní režisér. V roce 1989 mu v nakladatelství l´Harmattan vyšel zatím jeho jediný román Ici s’achève le voyage (Tady cesta končí). Je rovněž autorem jediné básnické sbírky, kterou napsal v roce 2004 pod názvem Des gifles et des caresses (Facky a pohlazení).
Koncem sedmdesátých let společně s konžským autorem Emmanuelem Dongalou (1941) založil a vedl v Brazzaville divadlo l´Eclair (Blesk). Zde mimo jiné režíroval hry Sylvaina Bemby (Une eau dormante – Spící voda, 1979, Les éléphantômes - Slonopřízraky, 1980) a texty tehdy začínajícího dramatika, dnes rovněž spisovatele pro děti a mládež, nakladatele a přítele, Cayi Makhélé.
Bakerova dramatická tvorba se začala slibně vyvíjet počátkem devadesátých let minulého století. V roce 1991 napsal hru Les jours se traînent, les nuits aussi (Dny se vlečou, noci taky), za niž získal cenu rádia RFI, a která se díky několika rozhlasovým nastudováním rozletěla do celého frankofonního světa. Stala se jednou z her, které měly zásadní význam pro objevování nových cest současného afrického dramatu. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/Léandre-Alain_Baker, http://www.afrikaonline.cz)

Ocenění

Léandre-Alain Baker - knihy

2006  0%Dny se vlečou, noci taky...

Žánry autora

Literatura světová Divadelní hry

Štítky z knih

divadelní hry

Baker je 0x v oblíbených.