Laurie Halse Anderson životopis

americká, 1961

Životopis

Laurie Halse Andersonová je americká spisovatelka známá dětskými a young adult romány. V roce 2010 obdržela od Americké asociace knihoven cenu Margaret A. Edwards Award za příspěvek k literatuře young adult.

Poprvé byla uznána za svůj román Mluv, publikovaný v roce 1999.

Laurie Beth Halse se narodila 23. října 1961. Ve škole projevila zájem o psaní, konkrétně během druhé třídy. Anderson si jako teenager užívala čtení, zejména sci-fi a fantasy, ale nikdy si nepředstavovala, že se stane spisovatelkou.

Během Andersonova studia se ve věku šestnácti let odstěhovala z domu svých rodičů a žila třináct měsíců jako výměnná studentka na prasečí farmě v Dánsku. Po svých zkušenostech v Dánsku se Anderson přestěhovala domů a začala pracovat v obchodě s oděvy za minimální mzdu. To ji motivovalo ke studiu na vysoké škole.

Po studiu na Onondaga Community College se v roce 1981 přešla na Georgetown University a v roce 1984 promovala na bakalářském studiu jazyků a lingvistiky.

Anderson zahájila svou kariéru jako novinářka na volné noze a v raných letech své kariéry pracovala v The Philadelphia Inquirer. Během této doby, Anderson také začala psát dětské a young adult romány.

Během své rané kariéry Anderson napsala několik kusů literatury faktu.

Ocenění a vyznamenání:
Anderson obdržela v roce 2009 Cenu "ALA Margaret A. Edwards Award", která oceňuje jednoho spisovatele a konkrétní soubor práce „za významný a trvalý přínos mladé literatuře pro dospělé“, a to za tři romány vydané v letech 1999 až 2002: Speak , Fever 1793 a Catalyst . ALA nazvala romány „poutavým a výjimečně dobře napsaným“ a předsedkyně panelu uvedla, že „Laurie Halse Andersonová mistrovsky zobrazuje mladé postavy. V roce 2017 obdržela cenu Anne V. Zarrow za literaturu mladých čtenářů "Tulsa City-County Library".

Několik Andersonových dětských obrázkových knih bylo umístěno na doporučených seznamech a některé získaly ceny. Za román Mluv, Anderson získala cenu Golden Kite, cenu Edgara Allana Poea a Los Angeles Times Book Prize. Byla finalistkou Ceny Michaela L. Printze a Národní ceny knihy za literaturu mladých lidí. Horečka 1793 byla výběrem ALA Best Book for Young Adults a Junior Guild Library. Chains byl finalista ceny National Book Award v roce 2008 a v roce 2009 získal cenu Scott O'Dell Award za historickou fikci . (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/Laurie_Halse_Anderson)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.