Ladislav Ondriš životopis

Old Lacey, L. O. Rosa · pseudonymy

slovenská, 1931

Životopis

L. O. Rosa je pseudonym, pravé jméno autora je Ladislav Ondriš.
Prozaik, scenárista a vydavatel Ladislav Ondriš debutoval v roce 1984 románem z rodného zlatomoravského prostředí Zlatňanka, který byl i zfilmován.
Střídal různé literární žánry na zobrazení deformací člověka v moderním světě.
V románu Zia (1991) ztvárnil osud mladé dívky, které se dostalo na scestí.
Próza Koziáda (1991) je komickou groteskou, kniha Stopy (1991) obsahuje detektivní příběhy.
V roce 1992 vydal: kritickoutopického satirický román Nešťastný výstřel, sci-fi příběh o teroristech Ostrov zázraků a hrůzy, knihu Dobrodružství končí slzou ze zákulisí cestovního ruchu.
V románu Číšník (1993) využil své zkušenosti z hotelnictví. Životopisném tvorbě se věnoval v dílech Johann Nepomuk Hummel (1994), Schöne Náci (1994), Cinka (1995). V novele Pláč houslí (1994) se přes příběh dvou židovských dětí vrátil k tématice SNP.
V roce 1997 vydal výběr ze své poetické tvorby Na pulzu života, v následujícím roce výběr ze své celoživotní tvorby v pěti knihách. V autobiografické knize Pestrý život (2003) zpracoval své zkušenosti z působení v kultuře v 2. polovině 20. století.
Roku 2007 vydal esejistické román Kdo z nás najde lepší svět o "iluzích v showbyznysu", kde v psychologických sondách pranýřuje prázdnotu světa byznysu a bulváru. (zdroj životopisu: litcentrum.sk)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.