Ladislav Jarolím životopis

česká, 1949

Životopis

Narozen 31.3.1949 v Novém Boru. Doc. MUDr, CSc. Chirurg, urolog (Urologická klinika 2. LF UK a FN Motol). Publikace z oboru.

Promoval v roce 1973 na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze. Má atestaci z chirurgie 1. stupně a atestaci z urologie 1. a 2. stupně. Vědeckou hodnost kandidáta lékařských věd (CSc.) získal v roce 1985 a hodnost docenta pro obor urologie v roce 1987. Absolvoval stáže v USA (UCLA, USC, Los Angeles, Johns Hopkins Hospital, Baltimore).

Věnuje se onkourologii a rekonstrukčním urologickým operacím. V ČR zavedl řadu moderních urologických operací - radikální prostatektomii u karcinomu prostaty, náhrady močového měchýře při nádorech močového měchýře, chirurgickou změnu pohlaví u transsexuálních osob. Má největší zkušenosti s radikálními prostatektomiemi v ČR (od roku 1986 přes 900 operací), moderní náhradu močového měchýře u ženy provedl v roce 1993 jako jeden z prvních na světě.

Publikoval 559 prací, z toho původních vědeckých prací 70 (41 v zahraničních časopisech), přednesl 630 přednášek, z toho 167 v zahraničí. Je spoluautorem 15 knih (3 zahraniční). Jeho práce byly 55krát citovány v zahraničních odborných časopisech. Obdržel cenu ministra zdravotnictví za výzkum (Ortotopická náhrada močového měchýře u ženy), řadu cen České urologické společnosti za nejlepší publikaci.

Doc. Jarolím je předseda redakční rady časopisu Endoskopie a členem několika dalších redakčních rad domácích a zahraničních časopisů. Je místopředsedou výboru České urologické společnosti, členem Evropské urologické společnosti, Národním delegátem ČR v Mezinárodní urologické společnosti, členem prestižní Asociace evropských akademických urologů a čestným členem Slovenské urologické společnosti. (zdroj životopisu: http://www.plasticka-chirurgie.info/chirurgove/ladislav-jaro)

Ocenění